Handbok : från rullstolsrobot till människa med mening

Omslag Handbok

”Vad fan är en CP-skada?” undrade pappa.

1973 föds Magnus Kindåker för tidigt och börjar sitt liv i kuvös under det tillfälliga namnet Konrad om han skulle dö. Familjen upptäcker att Magnus beter sig annorlunda och läkarna konstaterar att han fötts med en CP-skada. Sedan den dagen brottas Magnus med vad det betyder för honom. På sin väg i livet har han blivit SM-medaljör i rullstolsdans och kämpat för rullstolsburna personers rättigheter. Hans senaste projekt har varit en handbok om vardagslivet och hur du går från rullstolsrobot till människa med mening.

Mina föräldrar har berättat mycket om hur det var när jag kom till världen. När läkarna gav dem beskedet om att jag hade fått en CP-skada var pappas reaktion: ”Vad fan är en CP-skada?” och mamma undrade: ”Kommer han kunna gå eller?” Mamma fick också tunga tankar om hur mitt liv skulle bli som ”handikappat barn”, berättar Magnus.

Men Magnus är inte bara född med en CP-skada, han är också en envis och driven person som kämpar för sina och andras rättigheter. Det har gjort honom till SM-medaljör i rullstolsdans, ordförande i den nationella Rullstolsdanskommittén och fått honom att driva igenom ett medborgarförslag om mobilitetsstöd i Falu kommun. Med hjälp av sin personliga assistent började han skriva ner berättelsen om sitt liv. Anteckningarna hamnade i skrivbordslådan och glömdes bort tills han träffade Kerstin Björsson.

De konstaterade att det fattas en bok i Sverige idag, en handbok som stöttar och hjälper dig med fakta, punkter och personliga erfarenheter när ditt liv är precis som vanligt fast ändå helt annorlunda. Kerstin och Magnus bestämde sig för att göra något åt det och nu har Tankekraftverk publicerat ”Handbok : från rullstolsrobot till människa med mening”.

I handboken varvas information med hjälpsamma listor, personliga berättelser och reflektioner från Magnus, hans föräldrar, verksamhetschef Arne Thureson på Hjälpmedelscentralen och enhetschef Thomas Gardebrand vid Örebro kommun.